Katere sposobnosti morajo drsalci razvijati, ko niso na ledu

IMG_20180118_222914_003

Telesna sestava umetnostnih drsalcev je podobna gimnastičarjem. Biti morajo močni, relativno lahki in eksplozivni, ob vsem tem pa morajo biti tudi aerobno vzdržljivi. Torej želimo gimnastičarja z dobro aerobno vzdržljivostjo. Pri telesni sestavi je pomembna dobro razvita mišična masa. Zelo pomemben pa je tudi odstotek maščobe, ki mora biti dokaj nizek, saj je to nefunkcionalna masa.

Ključ do uspešnega umetnostnega drsalca je eksplozivnost, saj lahko s tem prihrani veliko energije. Dobra eksplozivnost mu omogoči, da se mu ob kvalitetni tehniki na skoku ni potrebno maksimalno napeti in tako ne porabi preveč energije. Ne smemo pozabiti, da eksplozivnost v drsanju ni pomembna le pri višini skoka. Zelo je pomembna hitrost rotacije, za katero moramo razvijati primerne mišice.

Aerobna vzdržljivost je pomembna, a ne smemo pozabiti, da drsalci drsajo in ne tečejo, ne plavajo ali kolesarijo med tekmovalnim programom. Za splošno aerobno vzdržljivost lahko izvajamo te aktivnosti, ne moremo pa z njimi drsalca dobro pripraviti na program. Veliko energije pa lahko prihranimo s kvalitetno tehniko drsanja, ki pa jo je seveda potrebno razvijati na ledu. Tako lahko vzdržljivost izpopolnimo, saj je drsalcu lažje drseti po ledu, kar pomeni, da porabi manj energije.

Ne smemo pozabiti na ravnotežje in predvsem unilateralno moč nog. Sile pri doskokih so velike, zato moramo izboljšati ekscentrično moč na eni nogi, saj lahko takrat največkrat pride do poškodbe.

Pozorni moramo biti tudi na mobilnost, kar pomeni, da smo močni v območjih kjer smo tudi gibljivi. Tako zmanjšamo možnosti poškodb, saj imamo kontrolo skozi celotno območje gibanja.
Ključ do zdravega športnika je navsezadnje ravnovesje med treningom, počitkom, specifičnimi vajami, vajami za izboljšanje nastopa in vajami, ki so pomembne za preventivo pred poškodbami. Ob poškodbi moramo najprej poškodovani del zaceliti, ga ponovno okrepiti in šele nato postopoma začeti trenirati kot smo pred poškodbo.

Najpomembneje je, da je drsalec dobro telesno pripravljen še preden v sezoni prvič stopi na led. Telesno pripravljenost nato še dviguje skozi celotno pripravljalno obdobje, preden se začnejo tekmovanja. Enako velja za športnike v vseh drugih športih.

Poglejte si kaj pravijo o potrebah umetnostih drsalcev tuji strokovnjaki:

https://www.olympicchannel.com/en/playback/anatomy-of/season-2/anatomy-of-a-figure-skater-what-are-mae-berenice-meites-hidden-powers/

Še posnetek vaj, ki sva jih izvajala z Dašo Grm, najboljšo slovensko umetnostno drsalko. Žal niso posnete vse vaje, ki sva jih izvajala.

Če imate kakšno vprašanje, z veseljem odgovorim nanj.

Komentiraj